Departe de motoarele de căutare şi lumea unde totul este disponibil, se întinde internetul profund: deep web sau dark web. Aici, la adăpostul anonimităţii, se fac tranzacţii cu droguri, activiştii politici hăituiţi îşi caută informaţiile, iar pedofilia este o normalitate.
BBC a realizat un reportaj pe această temă şi a vorbit cu mai mulţi utilizatori care folosesc „dark web-ul". Studentul american David foloseşte această metodă pentru a cumpăra droguri. „NU trebuie să te duci în faţa unui dealer, pe stradă, unde ai putea fi agresat", spune el.
Una dintre persoanele care a vorbit în cadrul acestui reportaj a spus că „este mult mai sigur să faci tranzacţii online. Obişnuiam să vând droguri în viaţa reală. Astăzi, folosesc exclusiv dark web-ul pentru aceste tranzacţii".
Pentru a testa posibilitatea de a folosi dark web-ul, reporterii BBC au intrat pe dark web şi şi-au comandat drogul DMT, un drog de mare risc, plasat lângă cocaină şi heroină. Tranzacţiile nu sunt realizate cu bani reali, ci cu un fel de monedă virtuală: Bitcoins, folosită mai ales de jucătorii pe platformele online şi care a ajuns să fie folosită şi de infractori pentru a-şi ascunde tranzacţiile. După 3 săptămâni, cei de la BBC au primit o pungă albă pe care au testat-o la un laborator, acesta descoperind că este vorba de droguri reale.
Cum ajungem pe dark web
Cum funcţionează dark web-ul? Acesta este facilitat de o reţea internaţională de calculatoare şi utilizatori care consideră că internetul ar trebui să opereze sub alte reguli, nu sub cele prezente în viaţa reală.
Pentru a avea acces la aceste reţele, utilizatorii trebuie să downloadeze anumite programe speciale (BBC nu a dat numele acestora). Ele se bazează pe conexiuni peer-to-peer (distribuire de la om la om), care descoperă site-urile şi locul de unde vine conexiunea dark web.
Spaţiu protector pent