Cei care decid să-şi mute operaţiunile în sudul Dunării nu prea au de câştigat, spune specialistul Alex Milcev. Sursa: Foto: Shutterstock
Mirajul mutării companiei din România în Bulgaria încă există în mediul de afaceri autohton, în special datorită cotei unice pe profit, care la vecinii noştri este de 10%, faţă de 16% la noi.
Alexander Milcev, partener al Departamentului de consultanţă fiscală la Ernst & Young România, s-a arătat sceptic în ceea ce priveşte tendinţa de mutare a rezidenţei fiscale din România în Bulgaria. "Nu cred că e un fenomen de natură să îngrijoreze autorităţile şi să ne îngrijoreze pe noi ca locuitori ai acestei ţări că fug investiţiile de aici".
În decembrie anul trecut, agenţia Novinite scria că, în 2011, 400 firme româneşti s-au mutat în Bulgaria. Specialistul în fiscalitate spune, însă, că, "dacă cineva se duce dintr-o ţară în alta, nu se duce pentru o diferenţă de 6 puncte procentuale la impozitul pe profit. Bulgarii au problemele lor şi cu recuperarea TVA, şi cu aplicarea regulilor fiscale, deci nici acolo nu e un sistem aşezat pentru a câştiga pe partea administrativă".
Costuri administrative
Totuşi, cei care se mută suportă costurile acestui pas şi "poate vor câştiga un pic, dar cu mult mai multe dureri de cap, făcând afaceri şi în România, şi în Bulgaria, pentru că nu au plecat definitiv din România", argumentează consultantul. Există şi riscurile care decurg din faptul că firmele trebuie să se conformeze ambelor legislaţii fiscale.
“Bulgarii au şi ei problemele lor şi cu recuperarea TVA, şi cu aplicarea diverselor reguli fiscale.“
Alexander Milcev, partener Taxe la Ernst&Young