Sociologul Eniko Vincze, profesor la Facultatea de Studii Europene a Universităţii \"Babeş-Bolyai\" (UBB), şi-a prezentat marţi proiectul de candidatură pentru funcţia de rector al UBB.
Prof. dr. Eniko Vincze propune, în proiectul său, un "management al schimbării", un nou sistem de gestionare a resurselor extrabugetare, precum şi o îmbunătăţire a sistemului de distribuţie bugetară.
Politica academică nu e politică de partid
Universitarul clujean a subliniat că "o politică academică trebuie să fie explicită, şi nu politică de partid". Eniko Vincze preconizează o redefinire a relaţiei dintre rector şi structurile de conducere ale UBB - Senatul şi Consiliul de Administraţie - o re-elaborare a Cartei Universităţii, un nou contract social, bazat pe principiile solidarităţii şi reciprocităţii şi pe consultarea comunităţii academice, un nou sistem de evaluare a performanţei profesionale, stabilirea unei grile de salarizare care să elimine "inegalităţile enorme ce caracterizează, în prezent, structura de venituri", reorganizarea şcolilor doctorale, extinderea programelor de educaţie permanentă, precum şi "măsuri afirmative pentru egalizarea şanselor şi promovarea femeilor în poziţiile înalte ale ierarhiilor academice şi în funcţii de conducere".
Despre "eficienţa financiară"
În opinia sa, comunitatea academică a UBB trebuie sa ajungă la un consens cu privire la sistemul de măsurare a eficienţei financiare a proceselor de educaţie şi de cercetare ştiinţifică şi să definească produsul său "altfel decât o marfă a cărei valoare ar fi simplu de calculat în relaţia dintre costurile investite şi ceea ce rezultă din ele".
"Fiecare dintre noi trebuie să conteste principiul primatului eficienţei economice în educaţie şi cercetare şi să participe la o largă dezbatere despre cum anume se defineşte şi cum se poate măsura în acest domeniu eficienţa financiar