Meşterul popular Nicolae Nica împlineşte astăzi 95 de ani. Din copilărie şlefuieşte în lemn şi os. Meşterul din Făgeţelu a participat de-a lungul timpului la numeroase expoziţii personale sau de grup, simpozioane sau târguri ale meşterilor populari.
Povestea lui nea’ Nica începe la 7 februarie 1917. S-a născut în satul Chilia, comuna Făgeţelu într-o familie de oameni simpli. Prima întâmplare care-i marca existenţa meşterului din Făgeţelu era plecarea sa din localitatea natală pentru a învăţa meserie.
În 1940, meşterul popular a fost înrolat în armata română şi a participat la Campania din Est din cel de-al doilea război mondial. Trei ani mai târziu, în timpul luptelor de la Melitopol a fost dat dispărut, dar de fapt a căzut prizonier şi a cunoscut vreme de 5 ani ororile lagărelor ruseşti. Când a scăpat a venit hotărât să deschidă un muzeu în satul natal, Chilia. „Alegerea ca poziţie a muzeului nu a fost uşoară pentru că mă stabilisem cu locuinţa la Ştefăneşti. Trebuie ştiut că în atenţia mea de a face muzeul nu am vândut nici o lucrare absolut niciodată, nici chiar pe dolari“, a povestit nea’ Nica. La 1 iunie 1979 a fost înfiinţat Muzeul Sătesc din Chilia.
Sculptează la 95 de ani
Premiile obţinute şi valoarea creaţiilor sale au determinat alegerea sa ca membru de onoare al Academiei de Arte Tradiţionale ASTRA din Sibiu. Nea’ Nica este fondatorul Fundaţiei „Nicolae M. Nica“, care s-a preocupat de înfiinţarea unei biblioteci şcolare şi organizarea unor cursuri de arte şi meserii pentru tineri. Chiar şi acum, la 95 de ani, meşterul găseşte timp pentru marea sa pasiune, sculptura. „Din copilărie sculptez şi o să fac asta până la sfârşitul vieţii. Cum găsesc puţin timp liber cum îl dedic pasiunii mele“, spune meşterul.
Urare pentru nea’ Nica
„La cei 95 de ani pe care îi împlineşte pe 7 februarie 2012 se cuvine să aducem fire