Exista o idee comun impartasita ca Germania este cel mai mare castigator al crizei din zona euro, pe masura ce investitorii isi retrag banii din regiunile mai putin stabile, ducand ratele titlurilor germane la niveluri scazute. Insa, se pare ca ideea este doar un mit, iar criza poate fi costisitoare pentru Berlin, precizeaza cotidianul german Der Spiegel.
Primul ministru Italian, Mario Monti, a fost o persoana care s-a condus mereu dupa ideea ca faimoasa cultura a stabilitatii din Germania provine de la politicile sale economice. Cu toate acestea, Monti nu a mentionat nimic laudativ despre Berlin in ultimele cateva saptamani.
Acest fapt se intampla si pentru ca premierul italian considera ca ministrul de finante german, Wolfgang Schauble, este un beneficiar "in secret" al crizei euro. Germania, spune Mario Monti, beneficiaza mult mai mult decat altii de existenta monedei euro.
Chiar si expertii germani sunt convinsi ca Germania este un beneficiar al crizei monedei unice europene, in timp ce altii sunt perdanti net. Pentru ca tara pare a fi stabila si fara probleme pe un continent lovit de criza, investitorii sunt in prezent dispusi sa directioneze miliarde inspre Germania. Acest lucru a dus ratele dobanzii la obligatiunile nemtesti la un nivel minim istoric.
"Germania traieste in acest moment prin costurile celorlalte state din Zona Euro", spune Theodor Weimer, seful HypoVereinsbank, institutie financiara care se ocupa cu creditele ipotecare. Conform calculelor facute de catre Institutul de cercetare economica din Koln, ratele reduse de dobanda la care Ministerul de Finante din Germania se imprumuta conduc la economii de aproximativ 45 miliarde de euro pe termen mediu.
Prin urmare, guvernul german este sub o presiune crescuta pentru a contribui cu si mai multi bani in eforturl de a salva moneda euro. Germania, sp