Investitorii trebuie să fie conştienţi de pierderile pe care le pot tolera, atunci când iau o decizie de investiţie, atenţionează Mihail Ion, preşedinte şi director general "Raiffeisen Asset Management".
Numai aşa pot fi evitate erorile investiţionale, precum achiziţia de acţiuni după ce preţurile au crescut destul de mult, adică după momentul în care cea mai mare parte din potenţialul de câştig s-a consumat, sau vânzarea atunci când piaţa este aproape de minime, ne-a pecizat domnia sa, adăugând: "Se constată, peste tot în lume, că investitorii reacţionează mai degrabă emoţional, comportament care le reduce mult din câştigurile obţinute".
În opinia domniei sale, apetitul la risc al românilor reflectă acelaşi comportament, disponibilitatea pentru plasamentele în acţiuni fiind redusă, poate chiar mai redusă decât înainte de criză, deşi preţurile acţiunilor sunt mult mai mici acum. "Incertitudinea din pieţele financiare şi încrederea redusă în economie sunt elemente ce ţin cea mai mare parte din investitori departe de activele riscante", a adăugat preşedintele "Raiffeisen Asset Management".
Mihail Ion mai este de părere că oferta de fonduri de investiţii din ţara noastră corespunde tuturor profilurilor de risc ale investitorilor.
Domnia sa ne-a spus că, şi în acest an, "investitorii conservatori vor prefera fondurile cu plasamente în instrumente purtătoare de dobândă, la fel ca şi cei cu apetit la risc, pentru sumele disponibile pe termen scurt".
Pentru investitorii cu un apetit moderat la risc şi cu o durată de deţinere medie, Mihail Ion recomandă fondurile diversificate, iar inves-titorii dinamici, care au resurse disponibile pe termen lung pot face plasamente în fonduri de acţiuni.
"Un element important, pe lângă identificarea tipului de fond potrivit, este consistenţa cu care strategia de investiţii este respectată", ne-a declarat