Cu o săptămână înaintea întrunirii Sinodului Bisericii Ortodoxe Române la Bucureşti, Sinodul Mitropolitan de la Cluj şi-a exprimat dezacordul faţă de ieşirea Oradiei, ca episcopie aşa-numit sufragană (subordonată ierarhic) din jurisdicţia sa şi mutarea acesteia în cadrul Mitropoliei Ardealului, cu sediul la Sibiu, aflat la 400 de kilometri distanţă.
Singura "rearondare" acceptată de Sinodul Mitropolitan întrunit marţi la Cluj este, aşa cum rezultă din comunicatul dat publicităţii miercuri, cea a Arhiepiscopiei Albei, condusă de ÎPS Irineu.
Potrivit comunicatului Sinodului de la Cluj, "orice discuţie privitoare la reechilibrarea teritorială a celor două Mitropolii ardelene" este îndreptăţită, dar aceasta trebuie să pornească de la principiul enunţat în 2005 de Sfântul Sinod al BOR conform căruia aceste două structuri canonice (cea de la Cluj şi cea de la Sibiu) sunt "complementare şi nu concurente".
În opinia ierarhilor din Sinodul Mitropolitan, reorganizarea celor două Mitropolii "trebuie să respecte principiile proximităţii, al omogenităţii teritoriale şi al echilibrului demografic al eparhiilor".
În baza acestor principii, Sinodul de la Cluj afirmă că opţiunea Arhiepiscopiei Albei Iuliei de a trece sub jurisdicţia Mitropoliei de la Sibiu "ar crea posibilitatea consolidării unei structuri mitropolitane omogene geografic pentru Transilvania de Sud, cu peste 2 milioane de credincioşi, care ar fi complementară şi în echilibru cu cea a Mitropoliei Clujului, Crişanei şi Maramureşului, cu peste 1,8 milioane credincioşi".
Ca urmare, se arată în comunicat, "Sinodul Mitropolitan consideră propunerea Episcopiei Oradiei de a ieşi din jurisdicţia canonică a Mitropoliei Clujului nejustificată, nici sub aspect demografic, dar nici sub aspect geografic, ea nefiind limitrofă Mitropoliei Ardealului", deoarece dacă ar fi pusă în practică "o asemenea iniţ