Inflația Chinei a crescut brusc în luna ianuarie, consecința cheltuielilor prilejuite de săptămâna Anului nou chinezesc, fapt care va limita, probabil, gradul de facilitare monetară pe măsură ce criza datoriilor suverane europene reduce nivelul exporturilor iar piața imobiliară se răcește.
„Ne așteptam ca nivelul de rezerve bancare obligatorii să fie redus în timpul Anului nou chinezesc. Acest lucru nu s-a întâmplat. Așa că eu cred că această inflație este o amenințare la adresa creșterii recente a piețelor de capital din ultimul an”, a declarat Adrian Mowat, strateg-șef pe piața asiatică și pe piețele emergente la JP Morgan Securities pentru CNBC.
Prețurile au crescut cu 4,5% față de anul precedent, conform informațiilor publicate de Biroul Național de Statistică, rată care a depășit estimarea medie de 4% a 33 de economiști intervievați de agenția de știri Bloomberg.
Shanghai Composite, indicele bursier principal al Chinei, a crescut cu 6,8% în ultimul an, în timp ce indicele Hang Seng a crescut cu 13,7% în aceeași perioadă pe fondul speranțelor că oficialii vor relaxa politica monetară pe măsură ce inflația scădea.
Creșterea prețurilor
Prețurile au crescut în ianuarie cu 1,5% față de decembrie, cea mai mare creștere lunară a prețurilor din ultimii patru ani. Perioada sărbătorilor de anul acesta a contribuit, la rândul său, la creșterea inflației deoarece creșterile de prețuri s-au accelerat înainte de Anul nou, în comparație cu perioada de anul trecut, când sărbătorile au căzut la începutul lui februarie, a declarat Zhang Zhiwei, economist la Nomura Holdings Inc.
Cu toate acestea, creșterea inflației ar putea fi mai mult decât un eveniment sezonier, consideră Cui Li, economist la Royal Bank of Scotland Group Plc. „Cererea puternică din partea consumatorilor” pune presiune asupra „condițiilor de ofertă ”, a decla