Fenomenul climatic La Nina, reaparut in Pacificul tropical in august 2011, este "aproape de maximul sau" dar expertii nu reusesc sa-si dea seama care va fi scenariul dupa luna mai, a anuntat vineri Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM), citata de AFP.
Un episod La Nina de intensitate slaba spre moderata persista in Pacificul tropical din octombrie 2011.
"Acest episod ar urma sa persiste pana in martie, mai 2012", precizeaza OMM, in ultimele sale estimari.
"Dincolo de luna mai, nu stim prea bine cum va evolua situatia in oceanul Pacific, niciun scenariu El Nino, La Nina sau conditii neutre - nu poate fi considerat mai probabil decat altul", afirma organizatia.
Daca La Nina este caracterizata prin temperaturi ale suprafetei apei anormal de scazute in centrul si estul Pacificului tropical, El Nino, invers, este caracterizat de temperaturi de suprafata anormal de crescute.
Specialistii considera ca episoadele El Nino si La Nina fac parte dintre principalii factori care influenteaza regimurile climatice din numeroase regiuni ale lumii.
La Nina poate aduce ploi puternice, in special in Indonezia, Malaezia si Australia, precum si seceta in America de Sud.
In 2008, La Nina a fost responsabila de temperaturile glaciale care au facut zeci de victime in intreaga Europa.
Acest fenomen meteorologic nu este in schimb vinovat de valul de frig care a ucis sute de persoane in ultimele zile in Europa, a precizat OMM. Fenomenul climatic La Nina, reaparut in Pacificul tropical in august 2011, este "aproape de maximul sau" dar expertii nu reusesc sa-si dea seama care va fi scenariul dupa luna mai, a anuntat vineri Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM), citata de AFP.
Un episod La Nina de intensitate slaba spre moderata persista in Pacificul tropical din octombrie 2011.
"Acest episod ar