În mica insulă din Caraibe, portoricanii se întrec în petreceri cu rom, le prezintă turiştilor fantomele din castelul El Morro şi uneori invocă spiritele prin ritualuri afro şi prin sacrificii de animale.
Recent am redescoperit atmosfera din Old San Juan (partea veche a capitalei din Puerto Rico) în filmul „Jurnalul unui băutor de rom", unde Johnny Depp joacă în nota lui obişnuită. Pe măsură ce vizionam pelicula îmi reveneau în memorie frânturi din exotica insulă din Caraibe. Pădurile luxuriante care fură zilnic din perimetrul oraşului, sunetele tropicale ce răzbat din baruri până târziu în noapte şi imensele plaje unde poţi degusta oricând nuci de cocos în mod gratuit.
Adăpostit de lanţul muntos Cordillera, oraşul de pe coasta Atlanticului are un adevărat cult al plăcerii. Ceea ce nu mă miră, locuitorii săi fiind un amestec savuros de europeni, africani şi indieni taino. Portoricanii au luat ce-i mai bun de la infrastructura americană moştenită odată cu încadrarea lor teritorială în SUA, dar şi-au păstrat vechile năravuri. Iar lucrul ăsta se observă cel mai bine în barurile tradiţionale, unde romul este tratat ca o adevărată comoară naţională.
Una din celebrităţile locale, celebrul chef Wilo Benet, a scris chiar şi-o carte de reţete pe bază de rom. Pus în situaţia de a alege „romul cel mai rom", faimosul maestru bucătar a dat verdictul: Don Q, concurentul acerb al mult mai cunoscutului Bacardi, e cel mai curat rom alb!
În atelierul de rom
Ca să te convingi cu propriile tale papile gustative de veridicitatea unei asemenea „axiome", muzeul Don Q te aşteaptă să-i treci pragul. Dacă ai răbdare să asişti la o prezentare despre cum se fabrică licoarea transparentă, la sfârşit eşti răsplătit cu un prim pahar de Crystal, cel mai bine vândut produs Don Q. O băutură mai puţin florală decât Bacardi, dar cu post-gustul fin. Comparaţia o poţi face d