Sălajul este unui dintre judeţele codaşe ale ţării în ceea ce priveşte racordarea populaţiei la reţeaua de canalizare. Potrivit unei analize realizate de econtext.ro, judeţul nostru ocupă abia poziţia a 34-a pe ţară, cu 40,40 la sută din populaţie racordată la canalizare.
Potrivit analizei econtext.ro, cu 97.603 persoane racordate la canalizare din totalul de 241.417 locuitori, reprezentând 40,40 la sută, Sălajul ocupă locul 34 între judeţele ţării, într-un clasament condus de judeţul Cluj, unde gradul de racordare la canalizare este de 89,90 la sută. la polul opus Clujului este judeţul Ilfov, unde doar 19,50 la sută din populaţie are acces la reţeaua de canalizare.
Conform datelor primite de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Sălaj, 72 la sută din populaţia urbană a Sălajului are acces la canalizare, în timp ce în mediul rural proporţia este de numai 3 la sută. În Zalău, gradul de racordare era anul trecut de 89 la sută, 48 la sută în Jibou, 38 la sută în Şimleu Silvaniei şi 34 la sută în Cehu Silvaniei. În mediul rural, stadiul realizării sistemelor de canalizare se prezintă astfel: Crasna-100 la sută (canalizare şi staţie epurare); Crişeni - 80 la sută (canalizare); Pericei-60 la sută(canalizare); Vârşolţ-90 la sută canalizare şi 10 la sută la staţia de epurare; Bocşa-90 la sută (canalizare); Chieşd - 90 la sută (pe canalizare); Sâg - 100 la sută (canalizare şi staţie de epurare); zona periurbană Cehei - Pustă Vale -100 la sută numai canalizare; Fildu de Jos -50 la sută (canalizare); Sărmăşag - 50 canalizare şi 100 la sută staţie de epurare; Rus -25 la sută canalizare.
Mai multe comune au în diferite stadii de implementare proiecte cu finanţare europeană sau guvernamentală pentru realizare de sisteme de canalizare
Realizarea acestor investiţii nu este un moft al unor primării, nici "cadouri" pentru locuitorii din ariile administrativ