Alexandru Tănase, președintele Curții Constituționale, a spart tăcerea. „Deşi s-a recurs la acrobaţii juridice descalificante din punct de vedere moral şi profesional, pentru a „stoarce" din Curtea Constituţională această „hotărâre", valoarea ei este egală cu zero. Am să explic de ce", scrie fostul ministru al justiției pe blogul său.
„Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului şi unica autoritate legislativă a statului. Niciun truc judiciar, oricât de sofisticat ar fi, nu poate limita dreptul Parlamentului de a decide asupra organizării judecătoreşti, în conformitate cu voinţa sa şi mandatul popular pe care îl deţine acesta. Dacă puterea politică din Republica Moldova va decide, instanţele economice oricum nu vor exista. Oricât nu s-ar încerca, este imposibil de a explica (nu mai zic justifica) o hotărâre a Curţii Constituţionale prin care Republica Moldova este obligată să aibă instanţe economice", explică Alexandru Tănase.
Președintele curții Constituționale mai scrie pe blogul său că legea declarată joi neconstituţională conţinea un mecanism complex de transfer al competențelor instanţelor specializate către cele de drept comun, care a durat șase luni.
Curtea Constituțională: Instanțele economice, lichidate ilegal. Alexandru Tănase: „Nu comentez circul"
Ministrul Justiției: „Cei care au făcut investiţii financiare în decizia Curții Constituționale nu vor reuşi să obţină dividende"
„Declararea acestei legi ca fiind neconstituţională, dacă nu se va interveni urgent, riscă să creeze un adevărat haos. Nimeni nu ştie potrivit cărei norme legale şi procedurale va avea loc revenirea dosarelor din toate instanţele din ţară în cele două instanţe re-infiinţate. Ce se va întâmpla cu dosarele care se află în ultima fază de examinare? Ce se va întâmpla cu hotărârile irevocabile care au fost pronunţate după 21 iulie 2011? Cum vor ge