Foto: Thinkstock Nu este de ajuns ca, in aceasta perioada, trebuie sa luptam cu frecventele infectii respiratorii, cu pericolele hipotermiei si degeraturile, cu acutizari sau complicatii ale bolilor cardiace sau respiratorii cronice! Mai ales in aceste zile, cu ger, viscol si polei suntem expusi traumatismelor. Ele nu iarta pe nimeni, dar sunt cu atat mai periculoase in cazul copiilor, gravidelor si mai ales al varstnicilor. Alunecarea, caderea, miscarea fortata, rasucirea pot avea consecinte grave! Atentie! Deseori este greu de a pune diagnosticul in cazul unui traumatism fara un examen radiologic, de aceea nu ezitati sa va prezentati la medic. Lucrurile sunt cu atat mai grave in cazul unui traumatism cranio-cerebral.
Cele mai simple accidente se soldeaza cu leziuni ale partilor moi. Daca pielea ramane intacta se produce o contuzie, manifestata prin aparitia unor echimoze (vanatai) sau hematoame (colectii de sange, delimitate, care se simt sub piele).
* Entorsele se produc prin intinderea sau ruperea ligamentelor (cordoane fibroase care leaga oasele intre ele in cadrul unei articulatii). Ele apar mai ales la nivelul gleznei, genunchiului, pumnului. Regiunea respectiva se umfla, se invineteste, se deformeaza, devine dureroasa, mai ales la mobilizarea articulatiei, insa simptomele se amelioreaza si dispar in zilele urmatoare. Luxatia consta in distrugerea (completa sau partiala) a articulatiei, cu pierderea alinierii normale a oaselor. Poate aparea la umar, cot, genunchi, glezna sau la articulatiile mici ale mainii si piciorului. Se manifesta prin umflarea, deformarea zonei, prin pozitia anormala a membrului, dureri intense, care nu cedeaza in timp, prin imposibilitatea miscarilor, uneori insotite de amorteala si furnicaturi locale.
* Fracturile sunt rupturi (totale sau partiale) ale osului. Pot fi deschise (cu distrugerea structuri