Doar combustibilii şi conservele de legume s-au scumpit în ianuarie cu peste 1%, în timp ce restul tarifelor la mărfuri şi servicii aproape au îngheţat. Sursa: LIBERTATEA
Încă un record de minimum pentru inflaţie! Ieri, anunţul privind evoluţia tarifelor din ianuarie a indicat că în prima lună a anului am avut cea mai redusă inflaţie anuală din ultimii 20 de ani: 2,7%. Lunar, preţurile au crescut cu 0,36%. Tarifele au stat, practic, pe loc.
La alimente, o singură categorie a înregistrat un salt notabil: este vorba de conservele din legume şi fructe, care s-au scumpit luna trecută cu 1,03% faţă de decembrie .
La mărfurile nealimentare au fost creşteri uşoare, de până la 0,5%, doar combustibilii înregistrând o majorare cu 1,16%. Analiştii pun inflaţia mică pe seama recoltei agricole bune de anul trecut.
Cerere redusă, preţuri mici
"Inflaţia redusă din ianuarie s-a datorat în special efectului de bază favorabil – practic majorarea lunară a preţurilor din prima lună a acestui an a fost semnificativ mai mică (0,4%) decât majorarea lunară din ianuarie 2011 (0,8%). Acest efect statistic se suprapune unei evoluţii foarte bune a preţurilor alimentelor din a doua parte a anului trecut", a declarat pentru EvZ Vlad Muscalu, economist al ING Bank România.
De altfel, creşterile anemice de preţuri sunt şi un efect al crizei. Nefiind cerere, nimeni nu-şi permite să crească tarifele, atrage atenţia economistul Lucian Isar. "Scăderea rapidă a inflaţiei nu este un element de bucurie deoarece demonstrează existenţa unui deficit de cerere şi o politică monetară şi de credit prea restrictivă pentru actuala conjuctură economică", a comentat acesta.
Scumpiri pe final de an
După ce efectul anului agricol bun trece, şi odată cu creşterile de preţuri la gaze şi energie, şi inflaţia se va majora. Vlad Mu