Producătorul de plumb Romplumb Baia-Mare (ROMR), la care Fondul Proprietatea deţine pachetul de control, de 51% din titluri, a cerut insolvenţa, iar Tribunalul Maramureş a aprobat recent cererea.
Compania produce plumb decuprat sub formă de lingouri cu o greutate de două tone care în cea mai mare parte ia calea exportului, cu precădere pe piaţa Uniunii Europene.
Uzina Romplumb a intrat în insolvenţă cu ridicarea parţială a dreptului de administrare, conform deciziei Tribunalului Maramureş, iar Casa de Insolvenţă Transilvania a fost numită administratorul judiciar al societăţii.
"Deschiderea procedurii de insolvenţă este o oportunitate pentru Romplumb de a continua producţia. Reorganizarea va veni în sprijinul activităţilor comerciale prin conturarea unui sistem de administrare a fondurilor care să fie eficient şi să aducă, în timp, profitabilitate. Vom alege, împreună cu reprezentanţii companiei, cele mai bune soluţii pentru Romplumb", a declarat Vasile Godîncă-Herlea, managing partner al Casei de Insolvenţă Transilvania.
Reprezentanţii Romplumb nu au putut fi contactaţi ieri pentru a oferi mai multe detalii despre deschiderea procedurii de insolvenţă, însă cel mai probabil motivul principal îl reprezintă deteriorarea situaţiei financiare a companiei în urma sistării în trimestrul patru al anului trecut a activităţii de producţie după ce Garda de Mediu a retras autorizaţia de mediu a companiei. Suspendarea autorizaţiei de mediu vine în contextul în care Romplumb este cel mai mare poluator din judeţul Maramureş.
Pe fondul opririi activităţii din lipsa autorizaţiei de mediu, conducerea Romplumb a luat decizia în luna septembrie a anului trecut de a concedia colectiv toţi angajaţii, care erau la acea dată în număr de 581, motivând măsura prin imposibilitatea plăţii salariilor.
La jumăt