China a promis să investească în fondurile europene de urgență și să-și mențină nivelul de active europene deținute, fapt care a dus la creșterea cursului euro și a burselor asiatice pe fondul optimismului că criza datoriilor suverane va fi, într-un final, soluționată.
„China va adera întotdeauna la principiul deținerii de active și obligațiuni suverane europene”, a declarat Zhou Xiaochuan, guvernatorul Băncii Populare a Chinei, în cadrul unui discurs ținut astăzi la Beijing. „Noi vom participa la soluționarea crizei datoriilor suverane”, a continuat acesta, reluând, astfel, promisiunile făcute ieri de Wen Jiabao, premierul Chinei, anunță agenția de știri Bloomberg.
Zona euro, principala piață de export a Chinei
Aceste declarații oferă un pai de speranță miniștrilor de Finanțe ai țărilor membre zonei euro care au crescut presiunea asupra Greciei să implementeze reduceri majore de cheltuieli în schimbul unui nou fond de salvare. Implicarea Chinei nu este complet dezinteresată, zona euro reprezentând principala piață de export pentru produsele chinezești și având astfel o importanță crucială pentru menținerea nivelului creșterii economice a Chinei în condițiile ameliorării creșterii economice globale.
„Wen și Zhou oferă toată susținerea pe care China o poate oferi în acest moment, reprezentată de mesajele pozitive precum promisiunile de a nu reduce nivelul de active europene deținute și de a cumpăra obligațiuni europene pentru a îmbunătăți încrederea pe piețe”, a declarat Shen Jianguang, economist la Mizuho Securities Asia Ltd și fost angajat la Banca Centrală Europeană. „Cât și când va cumpăra China va depinde de strategia valutară a acestei țări – de momentul în care vor considera că prețul și cursul de schimb este favorabil”, a adăugat Shen.
Indicele MSCI Asia-Pacific a crescut cu 1,6%, reprezentând cea mai mare creșt