Țările est-europene vor raporta, probabil, o reducere a ratei de creștere economică, cel mai probabil, provocată în mod special, de diminuarea expunerii marilor grupuri bancare în regiune și de reducerea exporturilor spre zona euro.
În Cehia şi Slovacia, creșterea economică anualizată pe trimestrul al patrulea al anului trecut a fost la cel mai slab nivel înregistrat de la recesiunea din 2009, până în prezent, în timp ce economia maghiară a avut cel mai scăzut ritm de creştere din perioada cuprinsă între ianuarie şi martie 2010 până în prezent, arată agenția de știri Bloomberg. Bulgaria va raporta, astăzi, cea mai anemică creștere din ultimele șase trimestre în timp ce economia României a încetinit, la rândul său, se arată într-o serie de studii economice separate. Polonia va publica informațiile despre acest trimestru pe 1 martie.
Contagiunea efectelor crizei economice
Criza datoriilor suverane care afectează zona euro, a infectat și estul Europei, regiune care se finanțează prin intermediul băncilor occidentale precum UniCredit SpA și depinde de Europa occidentală pentru producție industrială și exporturi. Cu toate că operațiunile de refinanțare ale Băncii Centrale Europene, în valoare de 489 miliarde de euro, au mai redus din tensiunile pe piața de credit, acestea nu au fost rezolvate complet.
„Observăm semne de redresare tentativă în Germania, dar este încă devreme pentru a trage o concluzie”, a declarat William Jackson, economist pe piețele emergente la Capital Economics Ltd. în cadrul unui interviu telefonic. „Nu aș fi surprins să vedem o creștere bruscă a aversiunii investitorilor, fapt care ar cauza creșterea dificultăților pentru economiile europene emergente”, a avertizat acesta.
Obligațiunile și valutele se redresează
Obligațiunile și valutele est-europene s-au redresat în ultimele săptămâni pe fo