96% dintre romani considera ca, in Romania, coruptia reprezinta o problema majora. Datele apar in ultimul Eurobarometru, realizat in septembrie anul trecut. Un procent mai mare se inregistreaza doar in Grecia, adica 98%.
In schimb, exista si procente la care nu ne intrece nimeni - 61% dintre romani considera ca autoritatile nu combat eficient coruptia, iar 31% au raspuns afirmativ la intrebarea: "In ultimele 12 luni, cineva din tara dumneavoastra v-a cerut sau s-a asteptat sa-i oferiti mita pentru serviciile prestate?".
Probabil ca mare parte dintre respondenti se refera la asa numita coruptie "mica", de la ghisee, din spitale, din aproape orice serviciu public unde bancnota, cafeaua sau sticla rezolva nerezolvabilul, fac posibil legalul sau reduc timpul de asteptare la suportabil. Dar atunci cand cei care reclama coruptia sunt aproape toti cetatenii, este clar ca perceptia trece de nivelul marut si vizeaza fenomenul la nivel inalt.
Si nici nu are cum sa fie altfel cand vad ca baietii destepti raman cu contracte secrete intangibile, ca deszapzirea costa in Romania de 4 ori mai mult decat in tarile nordice, ca oameni care au lucrat numai in sectorul public au averi remarcabile, cand vad sali de sport in sate populate numai cu batrani, piscine in comune fara canalizare, podete care duc in padure sau in gard si multe, multe altele asemenea.
Perceptia in privinta coruptiei este mai rea decat aceea in privinta masurilor de austeritate si acest teribil 96% este inca o dovada, daca mai era nevoie, ca PDL si Traian Basescu deconteaza nu atat taierile foarte impopulare si dureroase, cat sentimentul ca ele au fost atat de drastice pentru ca protejatii sistemului sa nu deconteze in niciun fel criza, deci ca populatia a fost sacrificata pentru binele clientelei.
Cele doua procente, 96%, dar mai ales acel 61%, sunt notel