Marius Hirţe, fost diplomat român, este acum funcţionar european. El face parte din Secretariatul general al Consiliului Uniunii Europene, unde ocupă un post de director în structura care se ocupă de mediul înconjurător.
Înainte de a începe o carieră comunitară, el a fost director în Ministerul Român al Afacerilor Externe, apoi Reprezentant Permanent Adjunct al României pe lângă UE. La începutul anilor 2000, Marius Hirţe, în calitate de diplomat, a participat atât la pregătirea negocierilor pentru aderarea României la UE şi la negocierile propriu-zise mai apoi.
Inginer de formaţie, diplomat şi specialist politic, Marius Hirţe posedă şi un doctorat în afaceri europene obţinut la Universitatea de la Nancy, în Franţa. Are o carieră în slujba afacerilor europene, bazată însă pe un mod riguros de gândire, datorat formaţiei sale de inginer electrotehnic, povesteşte Marius Hirţe pentru RFI.
Marius Hirţe cunoaşte Bruxelles-ul de la începutul anilor 1990 când, în calitate de diplomat, îi însoţea aici pe miniştrii români de Externe. La sfârşitul acestei decade, Marius Hirţe se stabilea temporar la Bruxelles, unde integra structurile de atunci care reprezentau România în capitala Europei.
„Am venit prima dată la post la Misiunea României pe lângă UE, de fapt la momentul respectiv era Misiunea României pe lângă UE şi NATO, în 1998. Apoi s-au separat. Şi ţin minte că am fost foarte bucuros când am venit la post pentru că, ducându-mă la directorul (Afacerilor Europene - n.red.) de la momentul respectiv, la domnul (Mihnea) Motoc, actualul Ambasador, Reprezentant Permanent, m-a întrebat dacă sunt interesat de aspectele mai tehnice în relaţiile cu UE, cum ar fi Uniunea economică şi monetară, piaţa internă etc. Am fost absolut încântat şi bucuros pentru că mi se păreau chestiunile cele mai interesante. Clar, din punctul meu de vedere sunt fundamentul Uniu