Profesorul Nouriel Roubini, cel care a avertizat asupra crizei inainte ca ea sa se produca, analizeaza rezultatele primelor saptamani ale anului 2012, cand eforturile s-au indreptat spre revenirea economiilor si mai ales a finantelor lumii.
Pana acum, am evoluat bine si a sporit increderea investitorior, ceea ce s-a si reflectat in trendurile ascendente bursiere.
Evolutie pozitiva, dar cu riscuri
In SUA, indicatorii economici sunt in crestere ponderata, iar China si alte piete emergente, amenintate de explozia expansiunii economice, si-au incetinit ritmurile, reducand riscul, scrie Roubini, in Project Syndicate.
La randul sau, Europa cauta solutii, iar Banca Centrala Europeana este gata sa faca sacrificii, pentru a calma nervozitatea sistemului bancar european. Situatia pare sa revina la normal in toate zonele.
Cu toate acestea, exista patru riscuri majore, care ar putea submina optimismul, in cel mai scurt timp. Aparitia lor pe piata ar provoca imediat neincrederea investitorilor, scaderea valorii activelor si noi stagnari.
Solutia Roubini: euro sa cedeze in fata doarului
In primul rand, zona euro, perturbata pana acum de lacunele celor aflati la periferia ei, incepe sa simta contractii chiar in pilonii sai de forta, respectiv Franta si Germania. Austeritatea fiscala, cu care incearca sa-si refaca fortele copiii zburdalnici din sudul continentului, incepe sa se impuna si la cei care le dau lor lectii.
Se pare ca, pentru a-si revigora propria economie, zona euro va fi nevoita sa adopte o politica fiscala similara cu cea practicata timp de mai multi ani in Japonia: scaderea puterii de schimb a monezii proprii, pentru a facilita exporturile.
Practic, daca euro ar ajunge la paritate cu dolarul, exporturile ar spori, industria si-ar mari turatia, somajul ar scadea.