Deputatul Ioan Roman s-a adresat noului premier Mihai Răzvan Ungureanu aducându-i în atenţie "o problemă ce frământă o bună parte a societăţii româneşti, şi a cărei rezolvare se impune rapid şi într-o manieră responsabilă".
Este vorba de situaţia angajaţilor din instituţiile administraţiei publice locale, obligaţi să returneze sporurile de care au beneficiat până în urmă cu un an sau doi, şi care fuseseră acordate în baza Contractelor colective de muncă (contracte care potrivit Codul Muncii au "putere de lege" între părţi), dar care au fost considerate "sporuri necuvenite" de către Camerele de Conturi, urmarea fiind că funcţionarii au de restituit sume de până la 12.000 de lei din salarii, şi aşa tăiate cu 25% până la un nivel foarte mic.
Fost primar al comunei Cefa, deputatul Ioan Roman arată în interpelare că "am lucrat în administraţia publică locală, păstrez o legătură permanentă cu foştii mei colegi şi cu salariaţii din administraţia publică din colegiul pe care-l reprezint, iar problemele lor mi se par extrem de grave".
"Nu este posibil ca după o lună de muncă un angajat să plece acasă cu un salariu de 400-500 de lei şi în acelaşi timp să avem pretenţia să aibă o prezenţă decentă în faţa cetăţeanului, să depună o muncă susţinută pentru a-şi finaliza atribuţiile de serviciu, ba mai mult, să stea şi peste programul de lucru", argumentează deputatul Roman.
Parlamentarul PSD Bihor afirmă că situaţia funcţionarilor e cu atât mai ciudată cu cât diferă de la judeţ la judeţ, existând "cazuri în care justiţia a apreciat că beneficiarii sporurilor nu sunt obligaţi să le returneze, în vreme ce în alte cazuri decizia a fost total diferită, obligându-i pe beneficiari să returneze sporurile".
În finalul interpelării, deputatul Roman arată că "o soluţie de bun simţ ar fi găsirea unei soluţii de compromis, iar o amnistie fiscală pentru categoriil