Folosite în mod corect, cardurile de credit vă pot ajuta să vă administraţi mai bine bugetul lunar, ba chiar se pot dovedi şi mai eficiente dacă învăţaţi cum, când şi de unde să faceţi cumpărături inteligente.
Dacă vreţi să faceţi economii, soluţia nu este să vă închideţi cardurile de credit, ci, pur şi simplu, să învăţaţi cum şi când să faceţi cumpărături, într-un mod inteligent, ca, la sfârşit de lună, să nu ieşiţi pe minus.
Cardul de credit în relaţia cu banii
Un prim pas pentru a economisi cu un card de credit este să învăţaţi să vă educaţi obiceiurile de cheltuieli - cum, cât, când, unde şi pe ce daţi banii - şi să vedeţi dacă aveţi nevoie de o rezervă la care să apelaţi atunci când trageţi linie. Dacă da, atunci ar fi bine să vă informaţi cu privire la cardurile de credit. Riscul nu vi-l asumaţi cumpărând cu cardul, ci evitând să întrebaţi atunci când nu înţelegeţi ceva.
Este foarte important să cunoaşteţi mecanismul de funcţionare a cardului de credit, el fiind destinat în principal plăţilor la comercianţi, şi nu retragerilor de numerar de la bancomat. Acesta este şi motivul pentru care foarte multe instituţii financiare solicită comisioane pentru retragerile de numerar de la ATM şi contribuie astfel la o modelare în timp a comportamentului de plată cu un card de credit.
"Administrarea eficientă a unui buget lunar pe cardurile de credit presupune, în primul şi în primul rând, ca produsul ales să se alinieze la nevoile clienţilor", spune Cosmin Vladimirescu, Country Manager România şi Moldova, MasterCard Europe. "Este un confort foarte mare să ştim că putem să cheltuim un buget stabilit dinainte, fără să avem banii în acel moment. Însă, pentru a putea beneficia la maximum de produs, clienţii trebuie să solicite informaţii atunci când au orice fel de nelămurire, să se documenteze pe Internet (acesta este şi motivul pentr