Copiii care traiesc pentru mai mult timp intr-un orfelinat intampina greutati in a-si dezvolta aptitudinile sociale, se arata intr-un raport recent al oamenilor de stiinta, care au studiat 135 de micuti abandonati in Romania.
Inca din anul 1999, un grup ce cercetatori a urmarit comportamentul a 136 de copii abandonati la nastere si plasati intr-un ofelinat din Bucuresti, noteaza Science News.
Orfelinatele din Romania sunt descrise ca "un mediu spartan, in care copiii petrec ore intregi uitandu-se la un perete alb, fiind obligati sa respecte un regim strict de activitati. Micutiii au parte de foarte putina atentie din partea asistentilor sociali".
Echipa de cercetatori, condusa de americanul Charles Nelson de la Scoala Medicala Harvard, a concluzionat ca micutii care si-au petrecut primii doi ani din viata in orfelinat au un "comportament anormal" in relatiile cu ceilalti copii, comportament care continua si la mai multi ani de la parasirea institutiei.
Totodata, oamenii de stiinta au dedus, in urma studiului, ca viata intr-un orfelinat este corelata cu anumite anomalii ale creierului. Desi micutii au fost mutati in locuinte individuale, copiii care si-au petrecut primii doi ani din viata intr-un orfelinat prezinta "deficiente profunde" in interactiunea cu alti copii, chiar si la varsta de opt ani.
"Nu au fost capabili sa poarte o conversatie normala si au avut probleme sociale", au explicat cercetatorii. Pe de alta parte, copiii institutionalizati - spun oamenii de stiinta - au prezentat si diferente la nivelul creierului. Scanarile RMN au relevat ca orfanii institutionalizati prezinta "o scadere dramatica a volumului de materie cenusie, cea care contine celulele nervoase ale creierului".
Lucrurile stau altfel, insa, atunci cand se vorbeste de cei care au petrecut mai putin de doi ani in orfelina