Foto: Thinkstock Exista maladii si simptome despre care oamenii evita sa discute din pudoare, nu numai cu medicul lor de familie, dar chiar si cu cei apropiati. Este si cazul afectiunilor care apar in regiunea anala: hemoroizi, fisuri, abcese, fistule, boala pilonidala. Este cu atat mai rau cu cat aceste maladii dureroase, uneori chiar chinuitoare, pot fi tratate, e adevarat, de multe ori chirurgical, scutind insa bolnavul de neplaceri si mai ales de temute complicatii.
Hemoroizii sunt foarte frecventi. Se apreciaza ca, pana la vârsta de 50 de ani, jumatate din populatie, femei si barbati, a prezentat o astfel de manifestare. Ei reprezinta dilatatii ale venelor din zona ano-rectala. Exista hemoroizi interni (care se formeaza in interiorul canalului anal) si hemoroizi externi. Cauzele aparitiei lor sunt diverse: factorul ereditar (responsabil de defecte structurale ale peretelui venos), obezitatea, sarcina si nasterea, efortul de defecatie, statul prelungit pe toaleta, statul pe scaun, tulburari de tranzit (constipatie sau diaree prelungita). Unele afectiuni - ciroza hepatica, insuficienta cardiaca cronica, tumorile regionale (rectale sau genitale) - pot determina, de asemenea, producerea hemoroizilor.
● Hemoroizii externi, observati ca niste mici tumorete moi, nedureroase in jurul orificiului anal, nu dau de obicei simptome alarmante. Daca la nivelul lor se produce insa o tromboza (de obicei brusc, dupa un efort de defecatie), ei devin durerosi, duri si capata o culoare albastru-violacee.
● Hemoroizii interni se manifesta prin: hemoragie, durere, scurgerea unor secretii albicioase sau purulente prin anus si exteriorizarea formatiunilor prin orificiul anal (care poate fi temporara, doar la defecatie sau permanenta). Hemoragiile pot fi reduse cantitativ sau mai importante si apar la defecatie, sangele ramanand pe suprafata scaunului,