Cel de-al doilea program de salvare a Greciei poate cu usurinta sa deraieze, aducand datoria publica la un nivel imposibil de administrat, arata un raport confidential al creditorilor institutionali internationali obtinut de Reuters. Acestia au facut o analiza de 9 pagini privind sustenabilitatea datoriei publice grecesti, asupra careia ministrii de finante din zona euro au aprobat marti acordarea unui ajutor in valoare de 130 de miliarde de euro. In esenta, raportul pare a fi un vot de incredere pentru capacitatea Atenei de a-si pune in ordine finantele publice.
Citeste in atasament documentul confidential in intregime
Analiza dateaza din 15 februarie si a fost obtinuta de Reuters luni. Oficialii institutiilor internationale descriu prin cuvinte “reci”, de birocrat, cum incertitudinea privind recuperarea ulterioara a Greciei va ramane prezenta si in urmatorii ani. In plus, se arata si cum Atena va avea nevoie de ajutor financiar international pe o perioada nedeterminata.
Expertii Comisiei Europene, ai Bancii Centrale Europene si ai Fondului Monetar International au subliniat riscurile care pot sa apara, punand la indoiala capacitatea Greciei de revenire pe pietele de capital in viitor.
“Exista o tensiune fundamentala intre obiectivele programului de a reduce gradul de indatorare si imbunatatirea competitivitatii, in sensul ca o devalorizare interna, care este necesara competitivitatii statului elen, va duce inevitabil la o mai mare pondere in PIB a datoriei pe termen scurt”, spun analistii.
“Date fiind riscurile, programul adresat Greciei poate fi “expus accidentelor”, si ridica intrebari asupra sustenabilitatii sale”.
Autorii si-au exprimat ingrijorarile ca o amanare continua a reformelor structurale economice si a privatizarilor poate adanci si mai mult recesiunea.
Ministrii de finante din zo