Răspunsul dur a survenit după ce instituția cu sediul la Bruxelles a avertizat, miercuri, că Ungaria ar putea pierde fonduri europene de aproape 495 de milioane de euro în cazul în care guvernul de la Budapesta nu va reuși să reducă din cheltuielile acestuia în următoarele luni.
Este pentru prima oară când Comisia a sugerat astfel de sancțiuni pentru încălcarea reglementărilor bugetare ale UE, conform publicației financiare „Financial Times”.
CE: deficitul structural este mult prea mare
Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice și monetare, a declarat că guvernul de la Budapesta a eșuat în a-și reduce deficitul în limitele prevăzute de regulile UE, reguli impuse pentru a preveni o reizbucnire a crizei datoriilor suverane.
Află mai multe despre sancțiunile propuse de Comisia Europeană contra guvernului maghiar
Vezi ce a determinat Ungaria să se alăture pactului fiscal al Uniunii Europene
În replică Peter Szijjarto, purtătorul de cuvânt al guvernului maghiar, a declarat: „Este de neimaginat de ce Comisia Europeană continuă să ignore adevărul: deficitul Ungariei a fost, pentru prima oară de la aderarea la Uniunea Europeană în 2004, sub 3% în 2011, și va rămâne la această valoare și în 2012, țara noastră fiind a opta țară cu cel mai redus deficit din Uniunea Europeană”.
Comisia Europeană consideră, însă, că măsurile luate de guvernul de la Budapesta vor avea impact pozitiv temporar, deficitul structural bugetar rămânând, însă, mult prea mare.
Guvernul de dreapta al lui Viktor Orbán consideră reducerea deficitului și a datoriei publice drept o prioritate națională de la venirea la putere în mai 2010. Cu toate acestea, metodele folosite sunt caracterizate drept „neortodoxe” și cu efect temporar, incluzând așa zisele „taxe de criză” în anumite sectoare și renaționalizarea contribuțiilor obligat