Uniunea Europeana si Fondul Monetar International au aprobat marti eliberarea urmatoarei transe din imprumutul total de 78 miliarde de euro care a fost acordat Portugaliei pentru a o salva de la faliment. Noua transa are o valoare de 14 miliarde de euro, scrie presa internationala.
"Acest rezultat pozitiv ilustreaza capacitatea noastra de aplicare a unui program exigent in contextul unei evolutii defavorabile a mediului extern", a spus ministrul de finante portughez, Vitor Gaspar, la conferinta de presa care a avut loc la finalul evaluarii din partea troicii creditorilor internationali (FMI, UE si BCE).
"Dupa trei evaluari incheiate cu succes si patru transe, noi am primit de la partenerii nostri internationali 48,8 miliarde de euro, dintre care 4,3 miliarde au fost folosite pentru recapitalizarea bancilor", a precizat ministrul Gaspar.
Portugalia a fost cel de-al treilea stat din zona euro care a beneficiat de un plan de salvare financiara, dupa Grecia si Irlanda, si, in schimbul acordului din mai 2011 cu UE si FMI, s-a angajat la un program de austeritate si la reforme pe parcursul a trei ani. Portugalia trebuie sa reduca in acest an deficitul bugetar la 4,5% din PIB, de la nivelul de 5,9% inregistrat anul trecut.
Multi economisti au spus ca tara ar trebui sa caute mai multe fonduri de salvare, insa oficialii europeni au respins acest lucru, sperand sa diferentieze cazul Portugaliei de problemele Greciei.
Guvernul de centru-dreapta din Portugalia a trebuit sa implementeze masuri care sa reformeze o economie necompetitiva si o piata a muncii rigida, in efortul de a castiga aprobarea creditorilor si pentru a se asigura ca tara isi va rezolva problema datoriei.
Titlurile de stat portugheze nu au reusit sa beneficieze de aceeasi scadere a randamentelor ca alte state europene in ultimele saptamani, ceea ce arat