Întreruperea aprovizonării cu morfină pastile a iscat o dezbatere naţională săptămână trecută, iar întrebarea care se ridică este cum s-a ajuns aici şi ce poate face statul pentru a ieşi din situaţia în care este captiv.
Timp de câteva săptămâni bolnavii de cancer au rămas fără analgezice opioide (clasă în care intră mai multe substanţe, printre care şi morfina) după ce Mundipharma, unul dintre principalii jucători, s-a confruntat cu probleme în asigurarea continuităţii cu aceste produse, astfel că pacienţii au avut de suferit.
Mundipharma este o companie elveţiană specializată în producţia de astfel de medicamente, singurele din portofoliul său.
O piaţă de 4 milioane de euro
Piaţa locală a acestor produse s-a ridicat anul trecut la 4,2 milioane de euro, medicamentele fiind eliberate numai pe bază de prescripţie şi decontate integral de stat prin intermediul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Acestea sunt folosite de câteva mii de pacienţi. Produsele se pot cumpăra atât de la farmacii (principalul canal), dar şi prin spitale, fiind prezente peste 20 de branduri. Medicamentele există atât sub formă de comprimate, preferate de medici, dar şi injectabile.
Portofoliul de produse al Mundipharma este format numai din comprimate, care anul trecut au avut o cotă de piaţă de 57% (în valoare), potrivit datelor furnizate de Mihai Bundoi, country manager al Mundipharma Medical. Totodată, pe această piaţă mai activează şi Zentiva, dar şi alte firme. Zentiva a precizat că produce morfină sub formă de soluţie injectabilă în fabrica pe care o deţine la Bucureşti, însă reprezentanţii companiei au mai spus că formele injectabile ale medicamentelor conţinând morfină nu pot substitui în toate situaţiile formele orale.
"Morfină 20 mg/20 ml există pe stoc în cantităţi suficiente pentru a onora comenzile curente. Zentiva