Sa luam cazul lui Popescu. Cazul e real, numele e fictiv pentru ca nu descriem omul, ci mecanismul. Si nu e vorba de Volksbank, ca sa fim si mai exacti. Celelalte date din textul de mai jos sunt reale. Membru in CA al unei banci importante, a carui autorizatie i-a fost retrasa recent de catre BNR, Popescu era si administratorul unei firme private si membru in CA al bancii. „Omul era in conflict de interese. Administrator al unei societati, acorda credite firmei la care era el insusi administrator sau finanta grupul de firme din care facea parte societatea in cauza. Cand am facut inspectia si am vazut ce se intampla, i-am retras aprobarea. Prin Hotărârea 14 din 3 mai 2010 s-a dispus retragerea aprobării acordate acestuia pentru deţinerea funcţiei de membru al Consiliului de administraţie al Băncii X România SA”, explica pentru HotNews.ro un apropiat al Bancii Centrale. Omul a facut contestatie, era dreptul lui, continua sursa noastra povestea. Prin Hotărârea nr.27 din 30 iunie 2010, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale Române a respins, ca nefondată contestaţia formulată de Popescu.
Citeste si "Cum se fura o banca din interior? Credite fictive, norme interne aruncate la cos..."
"Legea era de partea noastra si am aplicat-o de cate ori am constatat ca un bancher incearca sa o ocoleasca. „În cazul unui conflict de interese, membrii Consiliului de Administraţie care se află în această situaţie, vor comunica, în scris, consiliului şi se vor abţine de la discuţia şi de la votul asupra problemelor/ operaţiunilor care dau naştere/ pot da naştere unui conflict de interese”, spune textul de lege. Popescu al nostru nu a tinut cont de asta.
In cadrul şedinţelor Consiliului de Administraţie al bancii X, desfasurate in 18.03.2008 şi 17.12.2008 acesta a votat pentru aprobarea unor facilităţi de credit şi a eliberării unor O persoană ce deţine