Regimul de la Teheran încearcă să împiedice izbucnirea unor noi proteste populare înainte de alegerile parlamentare de vineri prin execuţii publice, biciuirea bloggerilor şi atacarea site-urilor critice de către poliţia cibernetică, arată un raport al Amnesty International.
Potrivit organizaţiei de apărare a drepturilor omului, forţele de securitate şi-au extins măsurile de intimidare şi de supraveghere a opoziţiei. „În ultimele luni am asistat la un val de arestări – avocaţi, studenţi, jurnalişti, politicieni ai opoziţiei, reprezentanţi ai minorităţilor etnice şi religioase”, spune Dieter Karg, expert în Iran la Amnesty, citat de revista germană Spiegel.
Regimul a intensificat represiunea după demonstraţiile de masă care au urmat alegerilor prezidenţiale din 2009. Fostul premier şi lider al opoziţiei Hossein Mussawi, adversarul de la acea vreme a preşedintelui Mahmud Ahmadinejad în cursa prezidenţială, este în continuare de facto în arest la domiciliu. Iar odată cu apropierea alegerilor parlamentare, prigoana împotriva bloggerilor, jurnaliştilor şi activiştilor pentru drepturile omului s-a intensificat.
Nou înfiinţata unitate de poliţie cibernetică, care are conexiuni cu Garda Revoluţionară i-a obligat pe proprietarii de Internet café-uri să stocheze datele referitoare la identitatea utilizatorilor lor. În plus, unitatea a condus atacuri împotriva Twitter. Deja multe site-uri internaţionale sunt blocate în Iran.
Bloggerii şi mai ales activistele pentru drepturile femeilor au şi ei viaţă grea. Bloggeriţa Fereshteh Shirazi a fost arestată în septembrie 2011 şi condamnată la doi ani de închisoare „sub acuzaţia că a răspândit minciuni pe blogul ei”. Ea are şi o interdicţie de a părăsi ţara pe o durată de şapte ani. Tot în septembrie o altă bloggeriţă, Somayeh Tohidlou, a fost condamnată la 50 de lovituri de bici sub acuzaţia că