Cea mai importantă asistenţă românească pentru ţara noastră, cele 100 de milioane de euro promise de Preşedintele Băsescu în aprilie 2010, întârzie să se materializeze, susţin experţii de la Centrul Român de Politici Europene (CRPE).
După aproape 2 ani singurii bani cheltuiţi efectiv au fost cei 8 milioane de euro ajutoare de urgenţă după inundaţiile din Republica Moldova din anul 2010, se constată în studiul "De la relansarea relaţiei la acumularea restanţelor - Raportul anual CRPE privind relaţia România-Republica Moldova (2011)".
Potrivit autorilor, "cele două ministere ale Dezvoltării de la Bucureşti şi Chişinău s-au dovedit incapabile să coopereze şi să lanseze măcar o metodologie şi apeluri pentru proiecte către autoritățile locale din Republica Moldova, iar proiectul celor 100 de milioane a fost întârziat din motive politice și procedurale".
"Există multe discuții oficiale pe diverse idei - finanţarea din acești bani a gazoductul Iaşi-Ungheni, dotarea IT a școlilor din Republica Moldova, construirea unor poduri peste Prut. Aceste idei arată mai degrabă derută și incoerență. Proiectul nu funcționează așa cum a fost gândit", se precizează în raport.
CRPE propune o schimbare radicală şi crearea unui Fond de Dezvoltare Comun România - Republica Moldova (în cadrul unui concept instituţional comun, legat de Agenţia de Dezvoltare).
"Se răspândește în mediul oficial de la Chișinău convingerea că România nu dorește de fapt că cheltuie acești bani. Acest lucru nu este adevărat și România trebui să preîntâmpine răspândirea acestei impresii. Ședința comună a celor două guverne din 3 martie 2012 trebuie să rezolve în primul rând blocajul celor 100 de milioane", susţin experţii de la CRPE.
România, nu a dorit să finanţeze un gazoduct controlat de Gazprom
Președintele Traian Băsescu a promis în cadrul vizitei sale în Republica Moldova