Guvernul de la Dublin a chemat cetățenii la un referendum cu privire la noul acord fiscal european, fapt care va crește incertitudinea cu privire la viitorul Europei pentru următoarele luni și va ridica un posibil semn de întrebare asupra apartenenței Irlandei la zona euro.
Enda Kenny, primul ministru al Irlandei, a declarat că procurorul general i-a confirmat faptul că, „în general”, constituția Irlandei cere ca acest tratat să fie supus unui referndum. De regulă, organizarea unui referendum poate dura și trei luni.
Citește aici care este poziția guvernului României față de acordul fiscal european
Află ce drepturi noi va primi Comisia Europeană în cadrul acordului fiscal european
„Sunt încrezător că poporul irlandez va face ceea ce este necesar. La urma urmei, acest referendum reprezintă un vot pentru stabilitate și redresare economică”, a declarat Kenny în fața parlamentului.
Referendumul „probabil necesar”
Veto-ul britanic asupra tratatului fiscal, tratat care introduce limite stricte de deficit pentru a ține sub control datoriile țărilor membre zonei euro, a rezultat în redactarea acestui acord în afara regulilor Uniunii Europene cu privire la tratate. Acest lucru a influențat decizia ministrului de Justiție al Irlandei că referendumul este, probabil, necesar pentru adoptarea acestui tratat.
Conform constituției Irlandei, cetățenii irlandezi trebuie să voteze pentru a ratifica orice transfer semnificativ de putere către instituțiile europene. Guvernul de la Dublin a organizat referendumuri asupra tuturor tratatelor europene importante din 1987, când Raymond Crotty, un profesor de economie, a câștigat un proces istoric contra statului, forțând un referendum asupra Actului European Unic, act care a amendat Tratatul de la Roma punând bazele pieței unice și a Uniunii Europene contemporane.
Conse