Ion Iliescu, Monica Macovei sau Dan Voiculescu nu mai pot fi numiţi în funcţii publice timp de cinci ani. Sursa: AGERPRES
În noua formă adoptată ieri, Legea lustraţiei prevede interdicţia numirii în funcţii publice, timp de cinci ani, a persoanelor care au făcut parte din sistemul represiv al statului comunist.
Acestea pot ocupa doar demnităţi dobândite prin alegeri, adică preşedinte al României, parlamentar, europarlamentar, primar, consilier judeţean sau local.
Această noutate a legii lustraţiei a fost inclusă în urma deciziei curţii Constituţionale, care invalidase forma anterioară a legii pe motiv că îngrădeşte dreptul constituţional de a fi ales.
Foştii prim-secretari PCR, miniştrii şi procurorii ceauşişti, securiştii sau colaboratorii care au făcut poliţie politică nu vor mai putea ocupa funcţii publice prin numire.
Dan Voiculescu, fost colaborator al securităţii conform unui verdict validat de justiţia română, nu va putea face parte dintr-un eventual guvern USL, dar ar putea ocupa funcţia de preşedinte al Senatului.
Şefii UTC-ului, salvaţi
Nici Monica Macovei, fost procuror înainte de 1989, nu va putea să fie membru într-un viitor guvern. UDMR a insistat în mod expres pentru menţinerea foştilor procurori ai regimului Ceauşescu în categoria lustrabililor.
Amendamentul care o viza pe Monica Macovei a fost depus şi susţinut de liderul deputaţilor Mate Andras Levente.
Explicaţia este simplă: vechiul conflict dintre Macovei şi UDMR pe tema legii ANI.
La votul din plen a dispărut şi articolul care se referea la persoanele ce au deţinut funcţii în UTC, şi care l-ar fi vizat pe premierul Mihai Răzvan Ungureanu.
Pe ultima sută de metri a fost salvat şi noul director al SIE, Teodor Meleşcanu, pentru care parlamentarii Puterii au scos din categoria persoanelor lustrabile, chiar înainte de votul final,