În România au fost două secții de votare pentru rușii care au vrut să-și aleagă președintele, una în Capitală, cealaltă în Constanța. Sursa: Vlad StănescuSursa: Vlad StănescuSursa: Vlad StănescuSursa: Vlad StănescuSursa: Vlad Stănescu
1 /.
La București, la secția 5217, înființată la Școala Rusă din zona Kiseleff, președintele comisiei electorale, Anatoly Lebedev, aștepta, ieri, în ziua votului, aproximativ 300 de conaționali ruși să vină la urne. „Pe liste au fost trecute 172 de persoane, acestea au depus cerere scrisă înainte. Însă orice persoană poate veni în ziua alegerilor, prezintă actul și primește dreptul de a vota. În 140 de țări sunt organizate 400 de secții de votare din care două sunt în România”, spune mândru președintele Lebedev.
Unul câte unul, cu pașaportul în mână, zâmbitori, rușii veneau să pună pixul pe buletinul de vot și să hotărască cine se va muta la Kremlin. La intrarea în secția de votare erau două boxe mari, Tesla, din care se auzea muzică - un fel de Fuego în rusește. La intrarea în sala urnei de vot era un afiș mare cu toți candidații puși la rând. Putin încheia posterul. Pe două panouri, în rusă, erau explicații despre modalitatea de votare. Una dintre reguli arăta cum, în căsuțe, nu se ștampilează ca la noi, ci se semnează cu pixul.
Spre urnă, unii mai hotărâți nici măcar n-au mai împăturit buletinul, ci l-au dus la vedere. „Putin, prezidenti!”, spune un rus fluturând un buletin de vot în fața jurnaliștilor.
Ludmila Gheorghiu e în România din `65. S-a îndrăgostit de un român și a părăsit Rusia. „Am votat pentru stabilitate în lume. Cunosc programul lui Vladimir Putin, l-am studiat cu lux de amănunte, sunt totalmente de acord cu el. Aș vrea să fie stabilitate, să se acorde mai mulți bani pentru sănătate, pentru cultură, dezvoltarea. Oamenii să fie demni și să aibă o coloană vertebrală dreaptă”, spune doamna cu dub