Legumele şi fructele îngheţate conţin mai mulţi nutrienţi decât cele păstrate în stare proaspătă. Sursa: SHUTTERSTOCK
Fructele, legumele sau carnea păstrate în stare poaspătă sunt mai puţin sănătoase decât cele congelate.
Un studiu al cercetătorilor americani recent publicat în revista de specialitate "Journal of Science and Agriculture", arată că pierderea nutrienţilor din alimente este mai mare dacă ele sunt păstrate în stare proaspătă, decât dacă sunt congelate sau conservate.
Nutrienţii rezistă la -18 grade
Ipoteza este confirmată pe jumătate de cercetătorul român în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi.
Dacă nu sunt congelate, alimentele proaspete sunt supuse unor procese biologice de degradare, care duc la pierderea treptată a valorii nutritive.
La fel de importante sunt însă şi condiţiile în care are loc congelarea.
"Temperatura minimă de congelare trebuie să fie de -18 grade Celsius. S-a constatat că la această temperatură procesele biologice au loc mult mai lent", precizează Mencinicopschi.
Alimentele se pot degrada chiar dacă sunt congelate la temperatura corespunzătoare, în situaţia în care sunt menţinute în această stare pentru o perioadă prea lungă.
În timp ce carnea de porc, de exemplu, poate fi ţinută la congelator timp de şase luni un an, peştele gras, sau alte alimente care conţin grăsimi nesaturate, ar trebui consumat în trei luni de la congelare.
"Grăsimile nesaturate râncezesc mai repede decât cele saturate conţinute de carnea roşie", explică cercetătorul. În plus, pentru a-şi menţine mare parte dintre nutrienţi, odată congelate, alimentele nu ar trebui decongelate până în momentul în care sunt sunt preparate.
Decongelarea degradează alimentele
"Prin decongelare se dezvoltă rapid microflora şi produsul se degradează nutriţional" explică specialistul. Mai mult, de preferat este ca a