Astăzi a fost lansat oficial primul centru de cercetare din România care studiază efectele consumului moderat de bere asupra organismului uman. Instituţia anunţă acordarea de burse pentru tineri cercetători.
Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie (CSBSN) este un proiect iniţiat de mai mulţi reprezentanţi ai mediilor de cercetare, medicale şi universitare din România, care vor să atragă fonduri private pentru cercetare şi să acorde burse anuale tinerilor medici, chimişti sau psihologi interesaţi de acest domeniu. Mai mult, se doreşte ca rezultatele studiilor să fie valorificate atât în mediile medicale, cât şi de către publicul larg.
Finanţare după model spaniol
„Pentru a face o afirmaţie în domeniul nutriţiei şi pentru ca această afirmaţie să fie pusă în practică de medici şi de oamenii de rând, este nevoie de cercetare”, a declarat Corina Zugravu, lector al UMF „Carol Davila”, medic specialist în nutriţie şi igiena alimentaţiei şi preşedintele CSBSN. Pentru că în România fondurile publice pentru cercetare sunt limitate, fondatorii centrului au urmat modelul spaniol, al centrului Cerveza y Salud, şi s-au îndreptat către investitori particulari. Până acum un singur investitor şi-a arătat disponibilitatea de a colabora cu CSBSN, şi anume Asociaţia Berarii României, însă fondatorii sunt încrezători că vor mai exista şi alţi doritori.
Burse de 30.000 de euro
La finele lunii martie, centrul de cercetare va scoate la concurs două burse anuale, în valoare de aproximativ 30.000 de euro, adresate studenţilor în ani terminali, masteranzilor, doctoranzilor sau post-doctoranzilor din mai multe domenii de activitate. Fiecare candidat trebuie să propună o temă de cercetare, care să aibă legătură cu efectele consumului moderat de bere asupra organismului. Toate propunerile vor fi analizate de un comitet de evaluare format din 6 specialişti cu