Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a mers la Washington, luni, cu un mesaj clar pentru preşedintele Statelor Unite, Barack Obama: Israelul va rămâne \"stăpânul propriului destin\" şi se va asigura că iranienii nu obţin arma nucleară, iar SUA ar face bine să îşi susţină aliatul tradiţional. \"Pentru ei, voi sunteţi Marele Satana, noi suntem Micul Satana. Şi ştiţi ceva, domnule preşedinte? Cred că în privinţa acestui ultim aspect au dreptate\", i-a spus Netanyahu liderului de la Casa Albă.
În momentul de faţă, Washingtonul admite că sancţiunile impuse Iranului nu şi-au atins scopul, dar nu poate trece cu vederea un aspect important – oficialii de la Teheran şi-au exprimat, la începutul anului, disponibilitatea de a negocia cu marile puteri o soluţie în dosarul nuclear.
Potrivit presei israeliene, Netanyahu a pus însă trei condiţii pentru începerea negocierilor: suspendarea imediată a procesului de îmbogăţire a uraniului pe teritoriul iranian, transferarea a circa 5.600 de kilograme de uraniu slab îmbogăţit în afara Republicii Islamice şi oprirea instalării de centrifuge în complexul de la Fordo.
Americanii nu văd însă raţiunile practice ale impunerii acestor condiţii. Teheranul nu trebuie presat, e nevoie de bunăvoinţă pentru crearea unei atmosfere pozitive înaintea discuţiilor, consideră Washingtonul. De lângă un Benjamin Netanyahu extrem de ferm, Barack Obama a declarat, luni, că SUA continuă să creadă în şansele unei soluţii diplomatice.
Ce poate face Israelul dacă Administraţia de la Casa Albă nu-i oferă sprijin pentru o eventuală lovitură militară? Unul dintre cele mai detaliate răspunsuri îl oferă jurnaliştii de la BBC, într-o analiză cu titlul "Cum ar putea Israelul să atace Iranul?". Nu ar fi pentru prima dată când Israelul atacă preventiv ţinte nucleare din regiune. În 1981, aviaţia israeliană a distrus reacto