Italienii din zona de nord a ţării aveau demult vise secesioniste. Însă criza din zona euro le dă noi motive să-şi ceară independenţa. Iar reformele pe care le-a făcut deja sau intenţionează să le facă premierul Mario Monti nu fac decât să înrăutăţească situaţia.
Guvernatorul Tirolului de Sud este un împătimit al vânătorii. Vânează el însuşi tot ce prinde şi acordă licenţe de vânătoare ca şi când ar fi stăpânul castelului. Iar când fermierii i se plâng că nişte căprioare le distrug culturile, Luis Durnwalder dă, simplu, un ordin: "împuşcaţi şapte căprioare, imediat!". Aşa că decizia guvernului Monti de a aduce în faţa Curţii Constituţionale legea privind vânătoarea din regiunea Bolzano nu putea decât să-i pună pe jar pe oficialii locali. Aceştia nu vor să se supună restricţiilor de vânătoare valabile pentru restul Italiei, scrie "Der Spiegel", într-un amplu reportaj dedicat secesionismului italian.
Guvernatorul Luis Durnwalder susţine că Tirolul de Sud şi Sicilia, de pildă, sunt extrem de diferite inclusiv la capitolul floră şi faună şi că nu ar trebui să li se aplice aceleaşi legi.
Banii, în centrul disputei
Premierul Monti nu e de acord, iar cabinetul său de tehnocraţi a întocmit un pachet de reforme care formulează cereri suplimentare celor cinci regiuni semi-autonome ale Italiei. Cererile sunt complexe, până la detalii privind reglementări în domeniul mediului şi al protejării vieţii sălbatice.
În centrul disputei se află, evident, banii, scrie publicaţia germană. Tirolului de Sud i se cere să contribuie cu 120 de milioane de euro la reformele care să aducă bugetul italian pe linia de plutire. Pentru asta, va trebui să mărească TVA şi impozitele, dar şi contribuţiile plătite de fermieri. Noile măsuri încălcă promisiunile scrise ale Romei de până acum, conform cărora 90% din taxele colectate în Tirolul de Sud vor şi rămâne în Tirolul d