Comisia Europeană a acordat Ungariei un termen de o lună (faţă de două luni în mod obişnuit) pentru a-şi modifica două legi controversate privitoare la sistemul judiciar şi la protecţia datelor cetăţenilor. În caz contrar, Bruxelles-ul se va adresa Curţii Europene de Justiţie (CEJ). Sursa: REUTERS
UPDATE: Guvernul ungar este pregătit să continue dialogul cu Comisia Europeană, privind sistemul judiciar şi protecţia datelor cetăţenilor, chestiuni care fac obiectul unor proceduri de infringement, şi salută decizia CE de a accepta răspunsurile Ungariei privind independenţa Băncii centrale ungare, a anunţat, azi, guvernul de la Budapesta, citat de Agerpres.
''Guvernul a aprobat, astăzi, amendamentele necesare la legislaţia vizată (privind Bănca Centrală a Ungariei - n.red.) şi le va trimite Băncii Centrale Europene pentru consultare'', se arată în declaraţia purtătorului de cuvânt al Executivului ungar, Péter Szijjártó. La 17 ianuarie, Executivul UE a lansat împotriva Ungariei trei proceduri de încălcare a dreptului comunitar (infringement) - cu privire la sistemul judiciar, protecţia datelor cetăţenilor şi independenţa Băncii Centrale Ungare. Budapesta a avut la dispoziţie o lună pentru a răspunde CE.
Două avize pentru Budapesta
Demersul Comisiei survine în contextul declarației recente a premierului ungar Viktor Orban, conform căreia executivul UE nu dispune de ”legitimitate democratică”.
Decizia de astăzi a Comisiei Europene ia forma a două avize motivate (a doua etapă a procedurii de infringement - încălcarea dreptului comunitar), după ce la 17 ianuarie executivul comunitar a trimis Budapestei o scrisoare de notificare, la care Ungaria a trebuit să răspundă în termen de o lună, informează Agrepres.
Comisia nu este mulţumită de explicaţiile oferite de partea ungară, cu privire la cele două legi menţionate. @N_