Pogromul petrecut în România, pe care purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Şova, l-a negat într-o emisiune televizată, este dovedit de sute de documente, mărturii şi de descoperirea recentă a unor gropi comune Sursa: adriancioflanca.blogspot.com
În noiembrie 2010, un grup de cercetători, coordonaţi de Adrian Cioflâncă de la Institutul de Istorie "A.D. Xenopol" din Iaşi, au săpat într-o pădure din apropierea localităţii Popricani. Sătenii le-au indicat zona. Până atunci, locul cunoscut de localnici drept Valea Climoaiei, ascundea un secret teribil. Istoricii au descoperit aici o groapă comună, plină cu oseminte. Mărturiile celor din zonă au indicat că, în 1941, aici au fost aduşi şi împuşcaţi mai mulţi evrei din Iaşi. România, după cum a publicat şi „Evenimentul zilei”, se „înşuruba” astfel, la Popricani, definitiv pe harta Holocaustului.
Groapa de la Popricani este doar ultima dintr-o lungă serie de dovezi care descriu ororile săvârşite împotriva evreilor din Iaşi în vara lui 1941. După opt luni de la descoperirea gropii, a fost determinat numărul persoanelor îngropate acolo. Ar fi vorba de 36 de schelete. 12 sunt de copii, 9 de femei şi 15 de bărbaţi.
Documentele de arhivă din dosarul procesului pogromului de la Iaşi arată că, în vara lui 1941, în zonă acţiona Regimentul 6 Vânători din Divizia 14. Potrivit cercetărilor Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România-Elie Wiesel, la Popricani e vorba despre un masacru comis de Armata Română din 1941. În vara acelui an, în pădurile de lângă Iaşi ar fi fost executaţi peste 100 de evrei.
O lecție de manual
Faptele petrecute în vara lui 1941 sunt consemnate inclusiv în manualele de istorie de liceu, au devenit deja cultură generală. Declaraţiile făcute de unii membri ai guvernului antonescian de la acea vreme indică şi cum au apărut ordinele. Pe 8 iulie 1941, viceprim-min