Cele două femei nu se cunosc, dar împart aceeaşi identitate. Una este domiciliată în Mangalia, iar cealaltă într-o comună din judeţul Iaşi. Ele au acelaşi nume şi acelaşi cod numeric personal. Cazul a ajuns în instanţă, care trebuie să descâlcească iţele acestei situaţii.
Ambele se numesc Mărioara Stănescu şi au aproape 40 de ani. Nu au ştiut despre încurcătură până în urmă cu patru ani. Abia în 2008, când una dintre ele s-a mutat din judeţul Iaşi în Mangalia, a ieşit la iveală eroarea comisă de autorităţi.
Şeful Direcţiei Locale de Evidenţă a Populaţiei Iaşi, Marius Bodoga, a explicat cum s-a ajuns în acestă situaţie: „Cele două femei provin din familii cu situaţii problematice şi au ajuns, la puţin timp după naştere, în sistemul de protecţie, fiind internate în centre de plasament din Iaşi. Prima născută a fost femeia care domiciliază în prezent în comuna Lunca Cetăţuii din judeţul Iaşi, căreia i-a fost eliberat certificat de naştere. După un timp, când în sistemul de protecţie a ajuns şi cea de-a doua Mărioara Stănescu, reprezentanţii centrului de plasament au verificat la Evidenţa Populaţiei şi au descoperit că naşterea a fost deja înregistrată, aşa că i-a fost dat acelaşi certificat de naştere. Din nefericire, pe ambele certificate de naştere nu exista numele unui tată, aşa că le-a fost mai greu să diferenţieze cele două naşteri”.
Încurcătura nu a ridicat probleme până în 2008, atunci când, una dintre ele a ieşit la pensie, pe caz de boală, iar cealaltă s-a mutat la Mangalia. Pensia de boală a început să fie virată, în mod greşit, în contul femeii din judeţul Constanţa.
Potrivit directorului instituţiei ieşene, Marius Bodoga, pentru a fi rezolvată problema, la Judecătoria Mangalia a fost deschis un proces pentru înregistrarea naşterii celei de-a doua Mărioara Stănescu.
„Practic, naşterea acesteia nu a fost înregistrată”, a arătat reprez