Companiile Coca-Cola si PepsiCo se pare ca ar fi obligate sa-si schimbe retetele de fabricatie ale bauturilor lor, dupa ce statul american California a stabilit ca unul dintre colorantii folositi are potential cancerigen.
Coca Cola Romania a dezmintit insa ca aceste schimbari vor afecta reteta sau gustul produselor sale (mai jos puteti vedea pozitia oficiala a companiei).
Daca nu si-ar schimba retetele, cele doua mari companii ar fi obligate sa scrie pe etichete un avertisment in legatura cu potentialul cancerigen al acestor bauturi, ceea ce ar fi fost un dezastru previzibil, scrie The Telegraph.
Noile retete contin mai putin 4-metil-imidazol 4-MEI, un colorant care da culoarea caramel a bauturilor si care a fost inclus de statul California pe lista substantelor carcinogene.
Potrivit unei organizatii de protectie a consumatorilor, substanta cancerigena se formeaza atunci cand se utilizeaza amoniac si/sau sulfiti impreuna cu 4-MEI, pentru ca bauturile sa capete o culoare bruna.
Un studiu a descoperit o legatura intre colorantul in cauza si cancerul la rozatoare, insa, potrivit Asociatiei americane a producatorilor de bauturi, nu exista nicio dovada ca el prezinta un risc pentru sanatatea oamenilor.
Pe de alta parte, Administratia americana pentru alimente si medicamente (FDA) afirma ca o persoana ar trebui sa bea 1.000 de doze de Coca-Cola sau de Pepsi pentru a fi expusa aceluiasi nivel de 4-MEI administrat animalelor de laborator.
UPDATE: Compania Coca Cola Romania a trimis Ziare.com o pozitie oficiala legata de informatia publicata de presa straina.
"Colorantul de caramel utilizat pentru producerea tuturor produselor noastre este si va fi intotdeauna sigur. Compania Coca-Cola nu isi schimba faimoasa reteta pentru producerea bauturii racoritoare Coca-Cola. De-a lungul anilo