Companiile Coca-Cola şi Pepsi au luat decizia să schimbe reţeta după care prepară popularele băuturi răcoritoare, pentru a evita postarea pe etichetă a unui avertisment cu privire la riscul de cancer. Sursa: JEFF CHIU
Potrivit presei străine, noua reţetă se va aplica, cel puţin pentru moment, doar în cazul băuturilor comercializate în SUA, iar consumatorii nu vor resimţi nicio diferenţă între vechiul şi noul produs.
Carcinogenul se regăseşte în caramel
Decizia a venit ca urmare a unei legi din statul american California, care le impune companiilor producătoare de băuturi ce conţin un anumit nivel de substanţe carcionogene să posteze pe etichetă de un avertisment cu privire la riscul de îmbolnăvire de cancer. Reprezentantul Coca-Cola Diana Garza-Ciarlante a declarat pentru Associated Press faptul că au fost date directive către furnizorii companiei să reducă nivelul de 4-metil-imidazol, o substanţă adăugată de americani pe lista substanţelor cancerigene. 4-metil-imidazolul poate apărea în timpul preparării caramelului şi, în consecinţă, poate fi găsit în mai multe tipuri de alimente.
"Cerinţa nu este justificată ştiinţific"
„Chiar dacă noi credem că sănătatea publică nu este pusă în pericol în aşa manieră încât schimbarea să fie justificată, am cerut totuşi furnizorilor noştri de caramel să facă acest pas, pentru ca produsul nostru să nu fie supus unei cerinţe nejustificate din punct de vedere ştiinţific”, a mai spus Diana Garza-Ciarlante.
Replica Coca-Cola: nu schimbăm rețeta
Într-un comunicat compania Coca-Cola ne-a transmis următorul punct de vedere referitor la acest subiect: „În ultimele zile, au intrat în atenţia presei din întreaga lume interpretari eronate despre caramel şi băuturile răcoritoare produse de Compania Coca-Cola. Dorim să clarificăm acest subiect. Colorantul de caramel utilizat pentru producerea tuturor produselo