O extrem de scurta postare a provocat nu demult pe contul meu de Facebook un tsunami de comentarii pe parcursul a 24 de ore. Peste 700. Au participat la discutii cativa autori deosebiti, cat si cititori. Vedeti ce sustin Doina Uricariu, Daniel Cristea-Enache, Vasile Baghiu, Laszlo Alexandru, Flori Balanescu, Michael Haulica, Aurel Sibiceanu si altii.
Laszlo Alexandru- 8) Dar criticii si scriitorii de prestigiu (Manolescu, Simion) au in miini citeva pirghii serioase de influentare a dezbaterilor. Printre ele, accesul la resurse si pozitii de vizibilitate in societatea culturala. Asa incit, treptat, cei care erau doritori de dezbateri libere, democratice, au alunecat in umbra – in schimb cei dispusi (inclusiv printre tineri) sa puna umarul la relativizarea culpabilitatilor, s-au vazut promovati. Intrucit e incomod sa-ti admiti in public interesele de cariera (uneori perfect justificate prin valoarea personalitatii, sa ne intelegem, dar cu totul dependente de dispensele celor de la cirma jocului), unii tineri critici literari s-au napustit sa jure pe valoarea absoluta a textului artistic, pe caracterul neimportant, in judecata publica, al compromisurilor personale de demult etc.
Daniel Cristea-Enache- Daca “lumea” nu regreta ca, in 2011, un volum de poezie foarte bun primeste un premiu literar, eu ma bucur ca nu regreta asta; si regret ca nu-l bucura si pe domnul Laszlo Alexandru.
Daniel Cristea-Enache- Domnule Laszlo Alexandru, cunosc textul pe care il postati feliat. Vreti sa discutam – sau preferati autocitatul?
Daniel Cristea-Enache- Stiu de asemenea ca sinteti un om consecvent. Dar si eu sint :)
Alexandru Petria- Si eu, domnule Daniel Cristea-Enache.
Daniel Cristea-Enache- Pozitiile noastre nu se pot intilni. Dvs. jurati pe morala, domnule Laszlo Alexandru. Sa zicem ca am si eu o anumita slabiciune pentru acest sector :) , dar eu