Într-o ţară în care doar bărbaţii au dreptul să muncească, româncele au încercat să schimbe mentalitatea mamelor afgane şi să le implice în activităţi interzise.
Un segment mai puţin mediatizat şi cunoscut din Afganistan sunt misiunile echipei FET - Female Engagement Team (Echipa de Angajare a Femeilor), desfăşurate de femeile militar. La sosirea în teatrul de operaţii din Afganistan, femeile românce şi-au dat seama că acest concept, de altfel, relativ nou pentru operaţiile de contrainsurgenţă, poate fi realizabil.
Drumul către o altă lume
La scurt timp, prima echipă românească FET, formată din ofiţeri şi subofiţeri specialişti, cu experienţă şi pregătire în domenii variate, precum medical sau psihologic, a urmat un prim curs introductiv organizat la nivelul Combined Team Zabul.
Ulterior a participat şi la cursul de specializare desfăşurat la nivelul RC South (Regional Command – South). Instruirea la acest nivel a presupus participări ale echipelor FET, care şi-au desfăşurat activitatea în diferite provincii şi în mai multe eşaloane/structuri.
Pregătirea
"La acest curs am avut colege din SUA şi din Australia care încadrau echipe FET în diferite provincii şi districte din sudul Afganistanului. Aveau proiecte în desfăşurare şi legaseră chiar prietenii cu femeile afgane. Cursul a fost unul de specializare pentru multe dintre noi care nu avusesem nicio acţiune anterior", povesteşte locotenentul Ana Maria Tamaş, ofiţer responsabil FET al Batalionului 2 Infanterie Călugăreni, structură care a acţionat în cadrul ISAF, în zona de responsabilitate românească din Afganistan, în perioada iulie 2011-ianuarie 2012.
Programa a cuprins domenii variate de la cultură, tradiţie, religie, legi afgane până la planificarea de misiuni FET, reacţia la mass-media, organizarea de evenimente şi adunările de tip