Anul 2012 a debutat cu intrarea mai multor proiecte rezidentiale in insolventa, iar perspectivele pentru perioada urmatoare nu sunt deloc optimiste. Mii de apartamente aflate in insolventa isi asteapta cumparatorii, insa acestia intarzie sa apara, o parte din vina purtand-o preturile inca prea ridicate.
Oferta de apartamente noi in insolventa este deja bogata si continua sa creasca pe masura ce situatia multor dezvoltatori se inrautateste. Prima intrebare pe care un client interesat de o astfel de locuinta si-o pune este, de cele mai multe ori, ce riscuri pot aparea daca vanzatorul este in insolventa.
"Cumparatorii de apartamente din proiectele imobiliare in insolventa nu au niciun risc. Practic, vanzarea se face ca si in conditiile anterioare insolventei: creditul il ia oricum pe baza analizei sale personale facuta de banca, bunul se va vinde liber de orice sarcini si, de la momentul platii, intra in proprietatea sa. Cumparatorul isi va face contract de utilitati pe numele sau, asa ca in niciun moment nu conteaza aspectul insolventei vanzatorului", explica Andreea Anghelof, managing partner in cadrul Casei de Insolventa Transilvania.
In ceea ce priveste creditarea, bancile sunt dispuse sa crediteze apartamentele finalizate din proiectele aflate in insolventa, cu conditia ca din punct de vedere legal sa se poata efectua transferul de proprietate in conditii care sa nu genereze riscuri pentru finantator, declara Traian Stancu, COO al brokerului de credite Kiwi Finance.
"Este vorba despre existenta unui administrator judiciar sau a unui lichidator judiciar numit de instanta competenta care sa aiba autoritatea necesara pentru a semna contractul de vanzare cumparare. Crediteaza astfel de apartamente si alte banci decat cele care au finantat respectivul proiect rezidential", afirma Stancu. Interes exista, dar preturile sunt prea mari Cu toate aceste