Toată lumea s-a mirat. ”Cum poate gestiona o echipă grea cum e Chelsea fără să aibă nici o experienţă cît de cît asemănătoare? Abramovici riscă mult”, aşa s-a zis pe 4 martie după ce patronul rus al lui Chelsea l-a instalat pe bancă pe Roberto Di Matteo în locul portughezului Andre Villas-Boas, care a lăsat la demitere o corabie în derivă.
Vezi sus mai multe imagini ale duelului de pe ”Stamford Bridge” (foto: Reuters).
Pariul a fost însă cîştigător. Fiindcă, promovat din postura de secund, deci ştiind bine potenţialul lotului, italianul i-a contrazis din start pe cei reticenţi şi i-a salvat pe ”albaştri” de la naufragiu. Nu a dat greş deloc. Dimpotrivă, a cîştigat pe linie pe toate fronturile. În Cupă, 2-0 la Birmingham, în Premier League, 1-0 acasă cu Stoke, şi, iată, în Champions League, unde a calificat-o pe Chelsea în ”sferturi”, 4-1 în prelungiri, după un 1-3 la Napoli ce părea insurmontabil.
138 de meciuri are Di Matteo ca antrenor: 70 de victorii, 30 de remize, 38 de înfrîngeri
”Am avut multe de muncă într-un interval scurt, dar mă bucur enorm am izbutit să dau sens unui sezon ezitant. Au fost şi elemente strategice, dar cel mai mult m-a ajutat comunicarea cu jucătorii”, a povestit Di Matteo. Apoi a completat: ”Cînd am venit i-am simţit debusolaţi, lipsiţi de încredere, de orizont. Am discutat cu ei în grup, apoi separat. Le-am zis că ei pot cîştiga orice meci dacă evoluează cu convingere, dacă sînt conştienţi că au capacitatea să schimbe situaţia. Am mizat pe orgoliul lor şi am avut dreptate. Sînt fotbalişti mari, mă aşteptam să aibă prestaţii la înălţime”.
Vezi jos un rezumat al meciului.
Fost jucător la Chelsea între 1996 şi 2002, perioadă între care a fost coleg şi cu Dan Petrescu, lui Di Matteo i se spune Bob în ”Stamford Bridge”, o prescurtate de la Roberto. Acum, după primele realizări, suporterii au început să-i zică