Afirmația fostului purtător de cuvânt al PSD Dan Șova privind lipsa Holocaustului pe teritoriul românesc a stârnit ecouri și în presa internațională. Publicația \"The Economist\" comentează că Șova plătește acum prețul lacunelor sale în materie de istorie. Sursa: EVZ
"Opinia domnului Șova nu este unică în România. Responsabil este, parțial, sistemul de învățământ. Holocaustul nu a făcut parte din programa școlară decât din 1998, însă până în anul 2004, unele cărți de istorie reiterau scenariul comunist potrivit căruia ororile au fost comise în altă parte. În 2004, Comisia Wiesel (Comisia Internațională de Studiere a Holocaustului în România) a prezentat un raport care a determinat autoritățile să accepte oficial că deportări și crime împotriva evreilor au avut loc pe teritoriul României", comentează autorul articolului publicat în urmă cu două zile pe siteul "The Economist".
Nicio facultate de istorie din cadrul universităților românești nu oferă cursuri despre Holocaust, iar mulți profesori nu sunt suficient de bine pregătiți pentru a preda acest subiect, se mai arată în articolul citat.
Dan Șova s-a apărat, susținând că afirmațiile sale au fost interpretate greșit în cadrul unei emisiuni televizate, iar PSD l-a demis din funcția de purtător de cuvânt. Deși există o plângere depusă de un ONG împotriva sa, iar negarea Holocaustului este o infracțiune în România, pentru care pedeapsa ajunge la cinci ani de închisoare, șansele punerii sub acuzare sunt minime.
"Legea a fost încălcată în mod repetat, iar guvernele anterioare au dat un exemplu prost", adaugă jurnalistul "The Economist".
Dan Şova a susţinut că în timpul guvernării mareşalului Antonescu evreii s-ar fi simţit în siguranţă pe pământ românesc. “Nu s-a petrecut niciodată în România ce se spunea că s-ar fi petrecut. Nu au fost ucişi evreii. Datele istori