Cu o experienţă de peste 20 de ani în tenis - atât ca jucător, antrenor şi manager sportiv, Silviu Matei se află la conducerea Federaţiei Române de Tenis din anul 2009 ca Director General. Înainte de a reveni în ţară şi de a se alătura FRT, Silviu Matei a studiat şi a profesat în Germania. Acolo a lucrat în domeniul IT şi cel al consultanţei, însă şi-a dezvoltat şi afacerile proprii.
Domnule Silviu Matei, cum aţi caracteriza evoluţia tenisului românesc şi a sportului din ţara noastră, în general, în ultimii 20 de ani?
Silviu Matei: În urmă cu circa 20 de ani am plecat din România şi am avut doar parţial contact cu sportul din ţară. De-a lungul timpului, dar mai ales în ultimii 3 ani de când am revenit, am constatat că rezultatele sportive deosebite sunt destul de rare. Totodată, am remarcat că “familia” tenisului, aşa cum ne-a plăcut şi încă ne place nouă, generaţiilor născute între anii ‘65-’75, să numim această comunitate, s-a destrămat din păcate. Privatizarea acestui sector a lăsat şi aici urme.
Cu toate acestea, rezultatele unora dintre jucătorii noştri de tenis au fost la un nivel foarte ridicat. Mult mai ridicat faţă de cel din perioada anilor ’75 – ’90 când tenisul nu a mai fost reprezentat cu adevărat la nivel internaţional.
Aţi absolvit o şcoală de management sportiv în Germania şi aţi activat în managementul sportiv din Europa de vest. Cum aţi caracteriza experienţa dumneavoastră din Germania? Care sunt lucrurile pe care le-aţi învăţat acolo şi le consideraţi esenţiale în activitatea pe care o desfăşuraţi la Federaţia Română de Tenis?
Experienţa dobândită în vestul Europei mi-a fost în primul rând folositoare datorită faptului că acolo am văzut unde ar trebui să ajungem şi noi, în România, din punct de vedere organizatoric, al facilităţilor pe care ar trebui să le punem la dispoziţia membrilor Federaţiei şi al po