Tot mai multe ansambluri ajung în reorganizare judiciară deoarece proprietarii nu mai fac faţă datoriilor.
Dezvoltatorii imobiliari care au construit ansambluri rezidenţiale la costuri ridicate în perioada de boom se văd acum nevoiţi să apeleze la insolvenţă pentru a scăpa de creditori. Un proiect imobiliar care se confruntă cu probleme este Laguna Residence din Bucureşti, iar din prisma specialiştilor din piaţă o rezolvare a situaţiei ar fi procedura de reorganizare judiciară.
Zeci de clienţi care au plătit avansuri pentru imobilele construite în complexul Laguna Residence ar putea să piardă orice posibilitate de recuperare a sumelor dacă instanţa nu declanşează astăzi procedura de insolvenţă, iar ansamblul va fi vândut la a treia licitaţie.
„Este esenţială deschiderea procedurii de insolvenţă înainte de finalizarea executării silite de pe rolul Biroului Executorului Judecătoresc Asociaţii Boambeş-Badea-Ivan, pentru că se va ajunge la crearea unui prejudiciu foarte mare şi integral în cazul clienţilor de bună-credinţă care au achitat avansuri consistente", a declarat Cristian Băcanu, avocatul firmei Blue Coral, unul dintre clienţii care au solicitat insolvenţa companiei Gea International Development, dezvoltatorul proiectului Laguna Residence, citat de Mediafax.
De asemenea, la Tribunalul Bucureşti sunt pe rol alte cinci cereri de declanşare a procedurii de insolvenţă, dar singura solicitare care se va judeca înainte de cea de-a treia licitaţie de vânzare este depusă de Blue Coral, pentru care instanţa a stabilit ca termen astăzi.
Alte insolvenţe
Cea mai mare insolvenţă din imobiliare este Asmita Gardens. Ansamblul rezidenţial, amplasat pe Splaiul Unirii, a intrat în insolvenţă în toamna anului trecut. Proiectul cuprinde aproape 800 de locuinţe, din care aproximativ 50% sunt nevândute.
Asmita Gardens a fost finalizat în